Franks hoek

Gederfde inkomsten

Eind september vond LT Publications het nodig om met zwaar geschut een einde te maken aan het vrij aanbieden van oud »Het Oog des Meesters«-materiaal. Met succes want op dit moment zul je niks kunnen downloaden dat maar enigszins onder hun auteursrechten valt. We hebben daar allemaal verschillende ideeën over, of het wel of niet slim is, of je zo vrienden maakt, feit is dat dit de huidige situatie is.

Het downloadverbod deed me denken aan een in Nederland beruchte organisatie stichting Brein, er zal in België/Vlaanderen vast een evenknie zijn. Brein zit achter alles en iedereen die iets illegaals aanbiedt op internet, het bekendste voorbeeld is The Pirate Bay maar ook kleinere diensten en individuen worden met rechtszaken en dreigementen gedwongen om te stoppen met het aanbieden van materiaal. Wij hier van het hetoogdesmeesters.com zijn geen Pirate Bay, we hadden maar een beperkt aanbod en bijna niemand kent ons.

Wat ik me bedacht is dat LT Publications denkt geld te verliezen omdat hier wat materiaal staat dat gratis is te downloaden. En dat bracht een glimlach op mijn gezicht. In een ver verleden, als tiener en student was geld een schaars goed, serieus daar had je nooit genoeg van in die tijd. Maar nu haal ik het eind van de maand makkelijker dan toen. En ik denk dat dit voor de meeste van de bezoekers alhier ook zo is. Bijna iedereen die deze website bezoekt is de veertig, wat zeg ik, de vijftig al gepasseerd, en heeft zijn financiën op orde. Niet dat hier alleen miljonairs en onbezorgde pensionado’s komen maar zo erg als een student het soms kan hebben dat zal niet meer opgaan. Sterker nog, er zijn hier mensen die een oud boek downloaden en tegelijkertijd een boekenkast vol hebben aan officiële boeken, gekocht met officieel geld. En ook nu nog een boek, fysiek of digitaal, kopen.

Ik durf de stelling aan te gaan dat er helemaal geen geld wordt verloren met alles wat hier te vinden was en wat er in de toekomst allemaal zal komen. Dat komt omdat de mensen die hier iets te zoeken hebben van het spel houden en met alle liefde geld over hebben voor alles wat »Het Oog des Meesters« te bieden heeft.

In dat opzicht lijkt LT Publications op stichting Brein, die denken ook dat alles wat gratis gedownload is ook meteen gederfde inkomsten zijn, wat het natuurlijk nooit zo is.

8 gedachten over “Gederfde inkomsten

 • Het meest teleurstellende is, oké je staat op je strepen, je wil [nog] verdienen aan iets dat binnen DSA als dinosaurus moet worden beschouwd, maar goed.
  Je laat alles (met medeweten van Ullises) van een site dat nu juist de rede is dat je überhaupt nog OdM 1 t/m 5 kan uitgeven, verwijderen zodat je zelf de kruimels kan oppikken (er zit wel een vergelijking met Morgenster vs FPO in) die er schijnbaar zijn.
  Jou stelling is helemaal goed,50plussers waar de meeste het origineel wel bezitten in de Selecta vorm [en latere steeds weer niet uit de verf komende opvolgers]
  Toch tinkelde het weer, een heruitgave… maar nee jaar verders en 7 maanden sinds überhaupt een update over welke stand van zaken dan ook ben ik in iedergeval armer…

  Een Déjà Vu naar “In den beginne” …. voor mij is het niet eens de vraag dat er OdM komt, vraag is eerder wanneer trek Ullises de LT stekker eruit… want erg vlotjes loop het zelfs in mijn optiek over ee gehele linie nier.
  Te ambitieus, te veel hooi op de vork, en vooral het zo doen als nu… het ipv herzien alles opnieuw te vertalen, met 4 versies (1, 2, 3 & 5) moet het wel crashen ipv cashen worden

  Groetjes Sjon

  Beantwoorden
 • Günter D'Hoogh

  Beste ODM’ers,

  het is inderdaad zeer erg dat er geen meldingen meer zijn rond wat er juist met ODM (1, 2, 3 of noem het Klassiek) staat te gebeuren.

  Het is nu écht wel zeer lang geleden dat we nog informatie van LT hebben gehad. Dit maakt de ban die op deze site werd gelegd des te erger.

  Spijtig dat al het werk van de “makers” van deze site en de “aanleveraars” van het prachtige ODM-materiaal moest worden verwijderd.
  Waren zij het per slot van rekening niet die de interesse in ODM gaande hielden!

  Velen onder ons zijn inderdaad vijftigers die het spel leerden kennen tijdens hun jeugd. Anderen zoals Rudolf en ikzelf zijn de zestig al ruim gepasseerd. De passie voor ODM bleef echter bestaan en werd zelfs doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen.

  De vraag is dus: “Wat staat er te gebeuren met onze hobby”?

  Een antwoordje graag, Luc!

  Günter

  Beantwoorden
 • Het begin er steeds triester uit te zien, want er word (op wat duimpjes omhoog van andere wachtenden) niet gereageerd door LT Productions op mijn vragen.
  Ik heb zelfs het vermoedde dat Luc zelf niet eens in België verblijft, maar goed.

  Ik vermoed, want ook de aangekondigde nieuwe OdM5 spullen zijn er nog steeds niet, dat er flink de klad in is gekomen in het Oog Des Meesters/LT Productions verhaal….
  Sad but true

  Beantwoorden
 • O jee, dat is wel erg bijzonder.
  Waarom denk je dat Luc niet meer in België verblijft?

  Hopelijk krijgen we dit jaar nog te horen hoe het gaat met LTPubs.

  .. wordt vervolgd.

  Beantwoorden
 • Ik zie veel berichten vanuit ik denk Indonesië.. kan de taal niet lezen, maar goed… het is maar een vermoedden

  Beantwoorden
 • Antwoord Luc; Ergens tussen 12 en 23 december komt de volgende update uit. Er moesten nog een aantal knopen in het OdM 3 Regelwerk doorgehakt worden, zodat de grootst mogelijke consistentie tussen de verschillende versies bereikt kan worden. Het is wat gek dat een lantaarn in de ene versie meer kost dan in de andere. Natuurlijk kan je niet alle tegenstrijdigheden oplossen (willen we ook niet echt, het zijn per slot van rekening verschillende edities), maar het helpt wel dat de transfer tussen de verschillende versies zo vlot mogelijk kan verlopen.

  Beantwoorden
 • Antwoord op mijn tweede priemende vraag “wanneer we fysieke boekwerken mogen verwachten”

  Antwoorden Luc :
  Ergens in december/ januari komen er enkele OdM klassiek avonturen uit, kwestie van te proefdraaien met de nieuwe drukker en te kijken hoe de boeken er gaan uitzien. Ondertussen kan het proeflezen dan volle bak draaien. Als iedereen tevreden is met ‘De Wetten’ kan hij naar de drukker…

  We moeten dus nog even geduldig zijn…

  Beantwoorden
 • Hun deadline [23] komt langzaam, sowieso een vreemde datum, st nicolaas en kerst zijn toch ultieme dagen dat je veel verkopen kan, Black friday zelfs tegenwoordig.
  Ik herinner mij nog hoe freaking commercieel mijn favoriete band altijd was.
  Rond de feestdagen hun een album, verkoop massaler dan in juni.
  Greatest Hits, hoppa, best verkochte album ooit in Engeland.
  Nu is Het Oog Des Meesters geen Queen, al zou ik de Klassieke OdM wel de greatest hits noemen.
  Zo’n ding voor de ouwetjes, net als de hits op dat album, nostalgie… daar moet je op inspringen, goed wij ‘Ollanders zijn natuurlijk centenwippers, denken net Iets meer in dit soort hokjes, verkopen een paasei als het gouden ei. Zal misschien anders zijn in Vlaanderen (hoewel er natuurlijk dat zelfde Den Nederlanden bloed in minimaal regio Antwerpen zit, ook handelsstad).
  Je bent vanaf april bezig met de definitieve versie? Dan moet hij er zijn met de dagen van kadoos…. of ben ik nu gek…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *