Franks hoek

Het Vlaams rukt op

In België worden officieel drie talen gebezigd, Duits, Frans en Nederlands maar een vierde taal rukt op, het Vlaams. Dat vind ik niet alleen dat vinden wijze geleerde mensen ook, zoals Ludo Permentier. Die schreef een korte inleidende grammatica van deze voornamelijk spreektaal, Vlaams in één les.

Als ik het nieuws zo volg en zie hoeveel mensen in Vlaanderen op VB en NVA stemmen, maar als ik ook nu bijvoorbeeld naar 25 jaar Canvas: in de Gloria kijk dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat al meer dan 25 jaar het Vlaams (tussentaal of welke term je er aan wilt geven, maar niet Nederlands) dé taal is die door veel (de meeste?) Vlamingen gebruikt wordt. In schrift nog niet zoals de heer Permentier het uitlegt maar wat nog niet is kan nog komen. Het zou mij niks verbazen als de spreektaal die je nu overal in Vlaanderen hoort, ook op de publieke en commerciële tv, over een paar jaar ook in geschreven vorm steeds vaker zal voor komen. Maar misschien onderschat ik de veelheid aan tussentalen in Vlaanderen en zal er nooit eentje de macht kunnen grijpen en zal het Nederlands blijven bestaan om de inwoners van alle verschillende provincies en steden met elkaar te kunnen laten communiceren.

Bij het zoeken naar hoe het nou zit met die tussentaal in Vlaanderen kwam ik dit al wat oudere (2003) artikel tegen. Twee taaladviseur bij de VRT en VTM; Televisienederlands en schoon Vlaams.

In oude opnames hoor je Nederlanders nog een Nederlands spreken dat sterk lijkt op het VRT-Nederlands van nu.

Volgens Hendrickx is het Nederlands vooral in het Noorden veel informeler geworden in de media. Het gevolg is dat Vlamingen en Nederlanders elkaar steeds minder begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *