BijdrageSjons Hoek

Deadlines

Algemeen zal er een verschil wezen tussen Nederlanders en Vlamingen, en ik ben niet de persoon ernaar om naar vooroordelen te luisteren, maar wij Nederlanders zijn een handelsnatie. Wij denken eenmaal in verdienmodellen, commerciëler denk ik. Maar ook toch ook met een ander plichtsbesef vermoed ik. Toen ergens midden jaren 80 het idee kwam toen Selecta maar niet met de Ausbau set kwam [ook een commerciële overweging] het zelf te doen, hebben “wij” van de spelersgroep »De Morgenster« de hoofden bij elkaar gestoken. Eerst de godfathers van het blad Cor en Rinus, in het nu ultra zeldzame 0 nummer werd aan de diversen groepen het plan ontvouwt het blad op te richten. Puur een clubblad. Om de nieuwe regels uit het Duits te vertalen en uit te leggen.  Wij realiseerde dat dit een monsterklus zou worden. Dus werd er gekeken “wie kende er Duits, wie kent er tekenen, wie ken wat”, daar kwam uit dat alleen Cor, Rinus en Ron geschikt waren als vertalers, ik was handy met plaatjes overtrekken om geschikt te maken voor de lay-out.  Monnikenwerk, met een zwarte fineliner. Ron werd gebombardeerd tot ‘rapporteur Dulìn uit Midden-Aarde” en begon enthousiast aan Literatureluurs (fantasy-boekbespreking), terwijl Cor en Rinus zich storten op de net aangeschafte Ausbau Set.  Tja dingen waren toen nog zo anders, romantischer misschien. Je surfde natuurlijk niet op een website, euh een wattus, nee je moest fysiek naar Duitsland, en kocht daar je boeken en dozen. Dus werd Aad gecharterd om ‘even’ op en neer naar onze oosterburen te karren. Gelukkig was hij getrouwd met Berbel, een jawel Duitse. Wagen volgepropt met in Berbel haar ogen randfiguren, Gelukkig was Andreas ongeveer in zijn eentje het vijftienvoudige van ons, maar er zat nogal wat “haar” in de auto. Berbel verloor het qua lengte.  

Zo werd het blad geboren. En wat een behoefte was er zeg aan dit (en wel meer enthousiasme bij diversen andere clubs). Het clubblaadje werd een hit. Het was een excentrieke club waarschijnlijk in de ogen van de doorsnee Nederlander, en ja het was over algemeen een groep hardrockers, niet geheel vreemd trouwens in die dagen. Er zat een grote verbinding tussen de muziek en fantasy en fantasy role-playing toen. Vele speelde AD&D en hier dus OdM. Met het stijgen van verkoop/abonnementen kwam er, kern van dit verhaal DE DEADLINE! In de clubbladentijd, was er geen druk, Cor deed de grote vertalingen, Rinus begon aan zijn quest Wetenswaardigheden, en Ron schreef [overigens geweldige] stukken. De rest deed hand-en-spandiensten, mijn ouwe typemachine werd verplaatst naar de Rosestraat, trouwens ook mijn boekenkast, wat al een avontuur op zich was, twee (Andreas en ik) een boekenkast over hun kop, omdat het toch een tering eind was, de meest prettige manier [ja we waren soms vreemd] en mijn broer Peter als begeleider… tranen gehuild van het lachen. Langzaam bouwde we dus een soort van redactie, waarbij mijn privételefoon de redactietelefoon werd. Echt clubliefde.  Dat veranderde met de abonnees, de rollen veranderde ook. Voor Ron was de lol er schijnbaar snel af. Het gezellige werd een tijdsdruk, en tijd? Dat had hij helemaal niet!

Ed D kwam erbij, Ed student informatica en lid van de club als speler, bood aan om alles op zijn personal computer uit te tikken en uit te printen. Tevens werd hij [en alleen hij] corrector. Daarmee werden legendes geboren, het zal hier niemand wat zeggen, maar »Betje geroust« leeft nog steeds voort (ten meer omdat Rinus ons helaas ontvallen is), in zijn ijver had Rinus onbedoeld ons een strijdkreet opgeleverd, waar hij “een beetje geruster” [wat een puzzel voor de onervaren Ed] bedoelde schreef hij dus Betje geroust . Maar Rinus was meer dan mister Betje, hij was de bewaker, mister deadline. Tot aan dat er (en alles werd door de spelersgroep bij elkaar gelegen om iets te kunnen kopen, Rinus had dus ook nog de penningmeester functie) een copiermachine kwam, reed hij [en ok heel vaak] op en neer naar een kopieerwinkel om te verkleinen, kopiëren en de bladen in elkaar zetten, bandjes met adressen erom en op de bus. Hels karwei maar haast iedere maand kwam er een blad, elke maand kwam er die vreselijke deadline. Uiteindelijk kwam Edward erbij, steeds wildere plannen ook, de Magiedoos moest vertaald worden (een typische Tovenaarskeus), de Havena doos ook en hey we beginnen ook aan de Goden en Geweiden doos, en dan de droge in vele ogen niet passende (en daarmee de schakel die de kettingsterkte bepaalde) Rinus die vroeg “oké prima plan, maar wat zetten wij deze maand in het blad” waarna er direct daardoor drie man terug naar waar ze waren werden gebracht.  Uiteindelijk groeide het allemaal door de deadlines die ze zelf wilde (we waren een maandblad geen kwartaalblad), het langzame gezeur met die vrienden van VZG Palantir, [die notabenen eerst gewoon adverteerde in het blad] kwam er een stille dood.

In dit verhaal zit een boodschap, welke ik mis in het huidige OdM verhaal. En nee Cor, Ron, Ed, Rinus en Edward waren geen professionele vertalers, noch beroeps redacteuren, noch uitgevers, maar hobbyisten die in hun (vaak beperkte) vrijetijd een maandblad maakte. Ik kijk al enige tijd met tergende ongenoegen naar LT Productions (or what ever) en hun beloftes (inmiddels aka Select/Palantir/FPO), en vraag mij af… waar zit jullie deadline? Als het 5/6 man met alleen Ed een background van Duits geleerd te hebben (Cor had in Duitsland gewerkt, Rinus stiefmoeder was Duits,  Ron had het zijdelings genoten, maar was leraar Nederlands, en Edward had ‘enige’ kennis van Duits) dat wel lukt en een team (waar zo mee gepronkt is) niet. Wordt het een raar verhaal, ik en vele hebben onze tijd in het nalezen gestoken om dan 8 MAANDEN totale, maar dan ook totale radiostilte uit België te zien. Ik zeg het; wij Hollanders zullen commercieel anders denken, maar deze Sint Nicolaas, Kerst, Oud en Nieuw periode, waar cadeaus de norm zijn leek mij de uitgelezen tijd met wat dan ook aan OdM te komen of het nu klassieke Reeks of OdM5 is… maar LT Productions

7 gedachten over “Deadlines

 • Günter D'Hoogh

  Mooi gezegd en “oh zo waar”!

  Als Vlamiing (en ex-lid van Palantir) sta ik hier volkomen achter.

  Günter

  Beantwoorden
 • @Gunter het Palantir verhaal was ook niet als “aanval ” op bedoeld, er was toen wrijving over de naam, de morgenster gebruikte het en jullie, de morgenster regel was[blote hoofd] de morgenster is een niet commerciële uitgave van Palantir, wat kijksteen als je ongetwijfeld weet betekent, wat sloeg op verder en dieper kunnen kijken inhield, Met een groep vol lezers en fanatici van het werk van Tolkien leuke naam, wat verder geen betekenis had, de zelfde romantiek om de zwerver doler te noemen.
  Daar kwam plots een ‘verbod’ uit VGZ op, en beetje wrijving om. Tenslotte was het Tolkien, en gebruikte de morgenster dat van vrijwel het begin.
  Later kwam de rechten gedoe kijken, was het ‘illegaal’ of fan-materiaal, anno nu? Alles wat niets met de ausbau temaken had was in iedergeval niet legaal… maar nog steeds fan-matriaal… dat ongeveer….

  Wat ik aan LT verhaal niet begrijp is het gebrek aan visie, een team zat er achter. Een nieuwe uitgever zoeken ze… maar je mist volgens mij de boot compleet als je in Januari met nieuwsbulletin komt, ook lijk mij in België is December een dure maand, en geven mensen meestal weinig uit in de eerste maanden in het nieuwe jaar. Dan heb je denk ik je zelf bestolen van de feestmaand uitgave…. die 13de maand is in januari wel op…. Just a thought

  Beantwoorden
 • @algemeen.

  》deadlines《 is niet bedoeld als persoonlijke aanval op Luc Teunen. Maar op het systeem. Wij hebben allemaal wel eens jaren dat weinig van je plannen uitkomen. Maar dan is het wel zo slim om je cliënten op de hoogte te houden. Ook deze ronde was erxeen datum [tussen 12 en 23 december] dat er een vierde update op de ‘Wetten Van Aventurië’ zou komen. En zoals ik inmiddels wel verwachten nee dus.
  En dat maakte mij deadlines te schrijven.
  Ik heb lang in LT productions gelooft, dwars tegen Frank in gegaan dat er -omstandigheden’ waren, maar het geloof na 8 maanden is wel weg, de slechtste publiciteit die je als jonge uitgever maar kan hebben. Men zal er vermoed ik niet rijk mee worden. Maar er zijn zo van die tijden dat je, in het jaar dat je er -als de kippen bij moet zijn’ om een graantje mee te pikken, ik als postbezorger merkt dat ook, elke zichzelf iets vindende goede doel helpt de mensen herinneren dat ze er zijn, tenslotte komt de 13de maand bij veel (de maand extra als je werkgever per 4 weken betaald) binnen. Ka$$a. Ook zie je dit fenomeen terug met als het vakantiegeld gestort word. Dan geven mensen even wat meer uit.
  Ik weet dat er ellende in de Oekraïne gaande is, en daarom juist is er meer dan ooit plaats voor een ouderwets potje Oog des Meesters. Ik ga er vanuit dat het in België schijnbaar anders werkt. Want het regelwerk van OdM5 zag er zo mooi uit en ik vond De Wetten van Aventurië ook een beste look hebben.

  Ergens hoop ik nog steeds maar ee vrees neemt wederom de overhand… als ik hiermee op teentjes sta, bijvoorbaat excuses (zijn wij Hollanders tegenwoordig ook goed in excuses)
  Ik heb een kleine evaluatie van toen proberen te maken, met al hun gekheden en al die liefde om het spel. Waar misschien wel ‘hoop’ van uit gaat…

  Mvg Sjonnie

  Beantwoorden
 • Tijl Uilenspiegel

  Dan wordt het tijd dat LTP lessen trekt uit haar misgelopen ambitie.

  Mijn voorstel is de strijdbijl tussen LTP en ‘Frank van de website’ te begraven. Niemand van de spelers (de ‘community’) had/heeft daar een boodschap aan. Het gaat hier om een steeds krimpende markt (D&D lijkt me alvast in Vlaanderen nog altijd populairder en OdM is enkel iets geworden voor oude mannen). Het is dus belangrijker om nieuwe spelers aan te trekken dan om onderling te ruziën over bv. auteursrechten. Dit is namelijk geen product als een ander.

  Mijn voorstel is een terugkeer naar de oude beginselen (over de manier waarop kan altijd gediscussieerd worden):
  – LTP legt zich toe op de verdere vertaling van OdM 5, waarop mag verdiend worden. Zij leggen ook de standaarden vast voor vertalingen van OdM-begrippen, -plaatsnamen…
  – Deze website verspreidt materiaal van OdM 1-3 zonder dat daarop verdiend wordt.

  De OdM-‘community’ zou jullie dankbaar zijn!

  Beantwoorden
  • @Tijl in basis heb je gelijk, van LTP begreep ik dat het een antwoord was op de vraag naar “oude versies” door de spelers dat ze aan heruitgegeven van wat nu Klassieke OdM heet zijn begonnen.
   Ik heb eigenlijk best met verbazing gekeken naar de toestand van pak um beet een jaar terug. En ook wel uitgesproken dat “Het Oog Des Meesters” in de oudere versies onder het kopje deadgame viel. (En sinds eind jaren 80 begin 90 werd het idd stil met de Nederlandse editie, deadgame, wat niets neerinhoud dat er niets nieuws meer komt van de uitgever, was het dus zeker.
   Luc heeft geprobeerd er nieuw leven jn te blazen, en vond dus [helaas, en tevens erg makkelijk langs het feit gewandeld dat het juist dit soort sites waren dat hij aan OdM5 kon beginnen] ennliet onder dwang bijna alles verwijderen wat OdM gebruikte, behalve raar genoeg het fanzine.

   Ik vind vooral nu elk gebrek aan updates en communicatie bizar, als ik Drivethrurpg doorbladerd zie je alleen >bèta< versies. En die zijn inmiddels stokoud, dat kan wezen dat ze net Drivethrurpg gestopt zijn of er geen hol gebeurt, blijf allemaal gebrekkig

   Beantwoorden
 • 31 januari 2023:
  December 22 en januari 23 lopen ren eind, geen beloofde update van “De Wetten” in December en geen nieuwe avonturen in Januari …gek maar inmiddels verwachtbaar.
  Ook op de vlaggenschip OdM5 helemaaaaaaal niets.
  Een gezegde zeg dat he niet aan een dood paard moet trekken…. en inmiddels denk ik inderdaad dat OdM en LTP op een dood paard te lijken……
  Wat vage verhalen over ee.n nieuwe drukker, maar als er al geen beloofde updates komen (en dan bedoel ik over hoe en wat, wat ongeveereen jaar rerug dagelijkse kistcwas)…. word het de vraag wat moet je met een drukker als je niets re drukken hebt….

  Beantwoorden
 • Inmiddels een reactie gelezen over problemen met Drivethurpg, hoewel het over een beveiliging ging op de pdf bestanden konden ze (LTP) dat niet direct oplossen door dus problemen met de site.
  Het zal…. erg jammer dat er zo weinig gecommuniceerd wordt….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *