Franks hoek

De hennen en de hetten

Weer een artikel op de website van Neerlandstiek waar ik het alleen maar hartgrondig eens kan zijn. De heer Robbert-Jan Henkes heeft het over het woordje ‘hen’ maar dan niet in de betekenis van kip. Heet woordje niet-kip-hen is bedacht door pedante man Christiaen van Heule en vervolgens al 400 jaar blijft dit gruwel maar in onze taal, het is haast onuitroeibaar. Terwijl we er dus eigenlijk al gisteren mee zouden moeten stoppen om het nutteloze onderscheid te maken tussen hun en hen, alsof we in het Nederlands een derde en vierde naamval hebben.

Zoals iedereen heb ik ook moeten leren dat er hun en hen is, en dat als er een voorzetsel voorkomt te staan hun magisch verandert in hen, hij geeft hun de boeken, hij geeft aan hen de boeken. Want lieve mensen, dit is de zesde naamval. Dit soort onzin blijven we maar met elkaar herhalen en brave schoolmeesters en juffen blijven het maar in de hoofdjes van weerloze kinderen stoppen.

Zoals blijkt ben ik niet de enige die zich hier druk overmaakt, meneer Henkes is een medestander. Lees zijn betoog en trek je eigen conclusies. Mocht je het eens zijn begin dan een zachte kruistocht en proberen je naasten te overtuigen dat je gewoon altijd hun kunt gebruiken, misschien is dan na 450 jaar eindelijk deze lin­guïs­tisch ketterij voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *