Franks hoek

Spielerepublik Deutschland

Waarschijnlijk zijn liefhebbers van »Het Oog des Meesters« ook liefhebbers van het betere bordspel. En waar komen die voornamelijk vandaan? Precies, onze Oosterburen. Gisteren zag ik een documentaire over het verschijnsel “borspelauteurs”. Mocht je zelf wat bordspellen hebben of er graag mee spelen en zit er op sommige dozen de bekend sticker, “Spiel des Jahers”, kijk dan zeker deze documentaire, 90 minuten lang het wel en wee van de Duitse bordspellen, hun bedenkers, de cultuur en meer.

Sinds het midden van de jaren 90 zijn Duitse bordspellen zoals CATAN, AGRICOLA en EXIT exporthits. Hoe is dit succes uitgerekend in Duitsland ontstaan?

Bordspellen zijn booming. Elk jaar bezoeken tot 200.000 mensen de grootste spellenbeurs ter wereld in Essen. In het digitale tijdperk verlangen mensen steeds meer terug naar analoge spellen. Mensen willen de emoties direct bij de ander zien. Net als boeken, muziek of films zijn bordspellen designobjecten en Duitse auteurs van bordspellen spelen een sleutelrol in het moderne ontwerp ervan.
Sinds het midden van de jaren 90 hebben exporthits zoals CATAN het ontwerp van bordspellen gekenmerkt en zijn ze een cultureel fenomeen geworden in de VS. Hoe is dit succes uitgerekend in Duitsland ontstaan? Wie zijn deze mensen die hun leven aan het spel wijden?
Vier jaar lang begeleiden we de auteurs bij hun werk, zoals het echtpaar Inka en Markus Brand uit Gummersbach, van wie al meer dan 14 miljoen exemplaren van de EXIT-serie zijn verkocht. We beleven ook een laatste, opwindend kijkje in het leven en werk van Klaus Teuber, de onlangs overleden maker van CATAN, een van de best verkochte spellen aller tijden met meer dan 40 miljoen exemplaren, en reizen terug naar de jaren zeventig, toen gamen sociaal geaccepteerd werd in Duitsland.

Sendung – Spielerepublik Deutschland am Mi., 28.02.2024 – WDR Fernsehen

Een gedachte over “Spielerepublik Deutschland

 • Sjon Noordhoek

  In mijn tijd bij de “Morgenster” speelde wij inderdaad naast OdM veel boardgames. Van schaken tot Diplomacy
  Uit mijn hoofd (al weer minmaal 25 jaar terug(
  Shogun, Brittannica, (als je het een bordspel wil noemen) Warhammer, Talisman, Diplomacy, Axis and Allies, Hinderlaag, schaken (waar mijn schaakcomputer meestal de tegenstander was), Risk en ik zal er een partij vergeten zijn.

  Later ben ik ook nog verzeild geraakt in CCG en TCG (nooit het verschil begrepen): als Middle Earth CCG,Magic – The Gathering (gestopt na Beta), Lord Of The Rings TCG, en Startrek TCG, maar meedere card games was vreselijk duur,dus koos ik voor wat ik de beste vond MECCG, wat helaas in de populatiteit van Peter Jackson’s TCG en Tolkien Enterprise omzeep werd geholpen begin deze eeuw.

  Board games heb ik nog, veel klassiekers, Catan (erg geweldig), In De Ban Van De Ring bordspel (met uitbreidingen oa De Hobbit), Diplomacy, Salaris, diversen Monopoly versies, Risk (helaas de nieuwe versie) om er een paar te noemen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *