Poll

Poll van de week

De Goden, ze zijn overal in Avonturië. De verschillende kerken en gewijden hebben zo hun voorkeur voor de een of de ander. Ook onze Helden roepen zo nu en dan de hulp in van dezen of genen God. En meestal hebben ze een favoriet, omdat ze in dezelfde maand geboren zijn of zijn in een kerk van die God geboren of wat dan ook.

De vraag voor deze week is dan ook, wat is jouw favoriete God en waarom?

Welke god aanbid je het meest?
6  · 6 

6 gedachten over “Poll van de week

 • Ik heb voor Rhondra gekozen, omdat ik haar cult als enige beschouw die als Priester heldtype nuttig vind… en eigenlijk vind dat het type priesters als held niets toevoegde… maar een Rhondra priester als warrior monk bruikbaar is

  Beantwoorden
  • Sjon waarom is Rhondra als enige nuttig? Ik zelf weet te weinig van de goden uit Avonturië maar ben wel benieuwd waarom die ene God voordelen heeft en een andere minder of geen?

   Beantwoorden
  • Het overgrote deel van de helden die ik indertijd speelde waren volgelingen van Hesinde. Mijn helden waren steevasr meer van het geweldloze type dat zich meer op sluwheid en charisma baseerde dan op aanval en afweer. Maar daar de Twaalf eigelijk allemaal een invloed uitoefenen op het Avonturijnse leven riep ik van alle twaalf wel eens de hulp in tijdens moeilijke dobbelsteenworpen.
   Zo ben ik tijdens een trektocht in
   De Griffoenpas doorheen het Koshgebergte tesaam met mijn metgezellen eens aangevallen door een roversbende. Ik zat erg laag in ASP en ik zweer dat ik de hulp van Praios en Rondra afsmeekte tijdens het wegduiken/afweren van verscheidene aanvallen.
   Mijn uitgesproken belofte om hun tempels van enige financiele steun te voorzien werkte een mirakel in de hand, want terwijl mijn metgezellen de rovers verdreven ben ik niet een keer getroffen door een aanval.
   En ja, ook Phex kwam me te hulp want tegen de tijd dat we in de volgende nederzetting aankwamen beschikte mijn held over een goedgevulde beurs die ik integraal aan de plaatselijke tempel heb geschonken.

   Beantwoorden
 • Hmm, volgens mij is het als sterveling nooit goed om een favoriete god te kiezen. Je krijgt dan (misschien) de zege van die ene god, maar de toorn van de andere 11 (of meer) goden.

  Ik houd het er maar op om alle goden van tijd tot tijd gunstig te stemmen met een donatie. 🙂

  Beantwoorden
  • Daarom noemt het ODM Godenpantheon ook De Twaalf, Niels. Je hebt absoluut gelijk met je theorie, maar er is ook zoiets als een patroongod. Avonturiers kunnen hun patroongod kiezen uit alle Twaalf, maar Strijders doen er goed aan Rondra aan hun zijde te hebben, Dwergen volgen best Ingerimm, Elfen geloven normaal gesproken niet in de Twaalf maar Tovenaars zijn bijna verplicht om Hesinde te volgen. Toch moet elk heldentype respect betonen voor de Twaalf of de spelmeester kan (en zou) hun woede op hen laten nederdalen. Ingewikkelder wordt het met de halfgoden zoals met de Thorwalers en Swafnir of de Moha met hun natuurgoden. Maar dat is dan weer het geval met elke religie: het geheel is te groot voor woorden.
   Zelf ben ik een volbloed atheist, maar in een rollenspel ben ik steeds een volgeling van de aangeboden hogere krachten, en dat heeft me tot nog toe geen windeieren gelegd.

   Beantwoorden
   • Ik ben het wel met je eens Rodlofo. In een fantasy setting zijn goden onmisbaar en kunnen ze op sleutelpunten in het avontuur net de doorslag geven met een “wonder”.
    Ik heb in andere settings dan OdM wel priesters of een paladijn gespeeld.
    De godenwereld van OdM is voor mij vrij onbekend. De oude Nederlandse regelboeken van OdM geven niet veel informatie over de goden. Als ik toch een keuze moet maken kies ik voor Peraine omdat ongeacht wat ik speel heelkunde een van de talenten is waar ik veel punten insteek.
    Een andere godheid waar ik een zwak voor heb is Firun in zijn hoedanigheid als de god van de jacht. Ifirn is in die lijn ook een van mijn favorieten omdat ze Firun wat zachter maakt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *