Franks hoekhulpmiddelen

Dobbelstenen

Voor ieder van ons kwam er de dag dat je leerde dat er nog veel meer dan alleen de zeszijdige dobbelsteen. Voor mij was het een openbaring om de twintigzijdige te zien en mee te gooien, dat gebeurde na het open van de doos Basisspel, heel lang geleden alweer. Hoeveel zijde een dobbelsteen ook heeft ik heb het al weleens gezien, behalve de D100.

Behalve het aantal mogelijke uitkomsten die een dobbelsteen kan hebben zijn er ook vele variaties in uiterlijk. De kosten voor een teerling kan dan ook aardig oplopen. Mocht je nog ergens wat geld over hebben lees dan zeker verder en bekijk eerst de video hieronder…

Afgelopen december bracht Dungeons & Dragons een setje dobbelstenen uit ter gelegenheid van hun 45ste verjaardag. In 1974 kwam het eerst tijdschrift uit. Ook al is 45 niet echt een mijlpaal, toch hebben ze iets toepasselijks bedacht. Zo’n mijlpaal wordt ook wel een saffiere jubileum genoemd. En zie daar….

The D&D Sapphire Anniversary Dice Set

Met een oplage van 1974 stuks (heb je ‘m?) zijn te koop, ook jij kunt in het bezit komen van deze unieke set, voor het luttele bedrag van $299,99. Ze zijn al een maand te koop en het lijkt er op dat ze nog niet zijn uitverkocht, niet heel vreemd vind ikzelf. Je krijgt 12 dobbelstenen (2D20, D12, 2D10, D8, 4D6 en D4) waarvan 1 D20 voorzien is van een ‘lab-grown’ saffier op de plek van de 20.

Mocht je iets minder geld willen uitgeven dan heb ik hier misschien iets voor je. Made by Wombat maakt bijzondere stalen dobbelstenen.

Of houd je meer van houten voorwerpen? Op Kickstarter zag ik het volgende:

Hebben jullie nog mooie, bijzondere of merkwaardige dobbelstenen gezien?

Een gedachte over “Dobbelstenen

 • Rudolf Trost

  Ik bezit op dit ogenblik meer dobbelstenen dan eender welke speciaalzaak in Antwerpen. Mijn verzameling is ook begonnen met de OdM Basisdoos, maar in de speciaalzaak in St. Niklaas kocht ik mijn eerste d3, d4, d8, d10: d12 en natuurlijk ook de toen nieuwe zogenaamde “idiot die,” een d10 met dubbele nummers die enkel als tientallen kan tellen. Dit omdat enkele valsspelende idioten hun enkel- en tientallen dobbelstenen bleven wissellen een een gefaalde worp van 73 zo een geslaagde proef van 37 kon opleveren.
  Later kwamen daar enkele d100 bij die vanwege hun golfbal vorm heel lang bleven rollen en door mij werden gebruikt in gevaarlijke siyuaties, zoals wanneer een held over een ravijn sprong met een kans van 42{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437}. Zolang de dobbelsteen niet stil lag was die held niet veilig en overheerste een gevoel van spanning de speeltafel.
  Spoedig kwamen ook de d30, d24 en enkele zeszijdige dobbelstenen die me toelieten een random dungeon te ontwerpen: twee zijden met een rechte gang, een zijde met een bocht naal links en een naar rects, een T-kruispunt en een deur. Een andere d6 gaf me de toestand van de deur aan: open, gesloten, geblokkeerd, magisch, met een valstrik of zelfs een geheime deur.
  Ik bezit massaal veel dobbelstenen in vele kleuren, vormen, en formaten.
  Er is echter 1cset die ik nooit meer gebruik. Op een speelavond vonden de paranoide spelers het nodig mij te verplichten om open te gooien, iets wat ik eerst weigerde maar na een welgemeende waarschuwing over het doel van het meesterscherm toch toestond. Die avond is de gehele groep op de meest onnozele manieren gesneuveld…
  Deze set is dus veilig weggeborgen en zal nooit meer door iemand worden gebruikt.

  Als je het over dobbelstenen hebt moet natuurlijk ook het (bij)geloof in de eigen stenen worden vermeld. Het eerste wat iedere speler aan mijn tafel moet doen is een eigen set aanschaffen. Daar wordt dan stevig over gewaakt. Geen vreemde handen mogen die dobbelsten aanraken. Dit gebruik heeft al veel memorabele momenten opgelevert wanneer het geloof in de eigen set tot schier onmogelijke resultaten komt. Drie proeven onder 10{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437} met een d100 (2d10 waarvan 1 idiot die)? En dat lukt nog ook…
  Denk erover wat je wil, maar het geeft resultaten. Lang leve de eigen sets!
  Ik heb zelfs spelers met dobbelstenen voor alle situaties. Hoge of lage worpen – daar dient DIE dobbelsteen voor, geen andere. Soms word zelfs een eigen zone geclaimd waar enkel die speler mag dobbelen…
  Met mijn jaren ervaring heb ik hey allemaal reeds gezien… en het blijft leuk!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *