Geen categorie

Overleden: Christopher Tolkien

(c) Charles E. Noad

Christopher Tolkien, die de postume werken van zijn vader, Lord of the Rings-schrijver JRR Tolkien, redigeerde en publiceerde, is op 95 jarige leeftijd overleden. (Leeds, 21 november 1924 – Draguignan (Frankrijk), 16 januari 2020)

Het nieuws werd bevestigd door de Tolkienvereniging, die hem beschreef als “Middle-earth’s first scholar” .

Na de dood van zijn vader in 1973 publiceerde de heer Tolkien het veelgeprezen werk The Silmarillion.

Dr. Dimitra Fimi zei dat de studie van JRR Tolkien “nooit zou zijn wat het nu is” zonder zijn inbreng.

Christopher Tolkien werd geboren in Leeds en groeide op in Oxford.

Nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in de RAF had gediend, werd hij docent Oud en Midden Engels en Oud IJslands aan de Universiteit van Oxford.

Christopher Tolkien heeft The Fall of Gondolin in 2018 geredigeerd en uitgebracht. (c) HarperCollins

Hij tekende de originele kaarten van Midden-aarde die in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de boeken van The Lord of the Rings zijn verschenen.

Hij werd later de literaire uitvoerder van de Tolkien Estate en voltooide verschillende boeken die zich in de wereld van Midden-aarde afspeelden met behulp van het materiaal van zijn vader uit 70 dozen met onuitgegeven werk.

Tolkien Society voorzitter Shaun Gunner zei: “Christopher’s toewijding aan zijn vaders werk heeft tientallen publicaties opgeleverd… we hebben een titaan verloren en hij zal erg gemist worden.”

Dr. Fimi zei: “Van het bewerken van The Silmarillion tot de enorme taak om ons The History Of Middle-earth series te geven, onthulde hij zijn vader’s grootse visie op een rijke en complexe mythologie.

JRR Tolkien heeft een enorme impact gehad op het fantasieschrijven met The Hobbit en The Lord of the Rings.

“Hij gaf ons een venster op Tolkien’s creatieve proces, en hij leverde wetenschappelijk commentaar dat ons begrip van Midden-aarde verrijkt.

Charlie Redmayne, HarperCollins UK CEO, beschreef hem als een “toegewijde curator van zijn vaders werk” die decennia lang “Midden-Aarde aan generaties lezers bracht”.

Vertaald van BBC News

Een gedachte over “Overleden: Christopher Tolkien

  • Ik ontdekte Tolkien op 14-jarige leeftijd, nu 47 jaren geleden. Ik las The Lord of the Rings in de engelse taal op een veertien dagen uit omdat ik te pas en te onpas las – in de klas, op de speelplaats, zelfs op het toilet, in bad en in bed.
    Het duurde nog 7 jaren alvorens ik aan mijn RPG leven begon, maar dankzij Tolkien was ik er klaar voor. Wetende dat hij begon als een professor in talen en zijn verhalen gebruikte om zijn zelfgemaakte talen te gebruiken in vertelsels voor zijn zoon Christopher gaf mij de inspiratie om zelf mijn avonturen te beginnen schrijven.
    Als rollenspelers zijn we allemaal schatplichtig aan John en Christopher Tolkien.
    Gedenk en eerbiedig hen aan de speeltafel.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *