hulpmiddelen

Handelskaravaan aankleding en gebeurtenissen

Een handelskaravaan is een uniek iets. Naast de bewakers, bedienden en kooplieden heeft het ook haar eigen kenmerken, eigenschappen en gebeurtenissen als elke andere plaats.

Aankleding karavaan

 1. Op de zijkant van elke wagen van de karavaan is het embleem van de eigenaar geschilderd. De kwaliteit van de beschildering weerspiegelt de status en het succes van de eigenaar.
 2. Elk van de voermannen is gewapend – een geladen kruisboog en knuppel liggen binnen handbereik; de voermannen worden geacht bij te dragen aan de verdediging van de karavaan, indien nodig. De meesten zijn niet van plan hun leven te riskeren als er problemen ontstaan, en zijn niet erg nuttig in een gevecht.
 3. Verscheidene meelifters hebben zich bij de karavaan gevoegd, voor de eigen veiligheid of om wat geld te verdienen. Onder hen bevinden zich een marskramer, een klusjesman en twee zwervende huurlingen. Allen zijn te huur.
 4. Door de reis vervuilde wimpels en vlaggen hangen troosteloos aan de zijkanten van de karavaanwagens. Bedoelt om op te vallen en de aandacht te trekken, slagen de vlaggen er jammerlijk niet in hun werk te doen. (De koopman zal ze laten schoonmaken als de karavaan op de plaats van bestemming is).
 5. Een bard reist met de karavaan mee. Zittend boven op een van de wagens bespeelt hij (onophoudelijk) zijn luit. Sommigen genieten van zijn muziek, terwijl anderen wensen dat hij een pauze neemt. Maar dat terzijde, de muziek draagt een eind weg – en kan roofdieren en rovers aantrekken.
 6. Een sterk oorlogspaard trekt een van de wagens. Het paard is volledig getraind voor de oorlog, en is aan de koopman gegeven in plaats van de normale betaling van een schuld. De eigenaar verkoopt het paard graag – voor een nette winst, natuurlijk – zodra de karavaan zijn bestemming heeft bereikt.
 7. Een zwaar gepantserde koets dendert mee als onderdeel van de karavaan. De koets kan het persoonlijke vervoermiddel van een rijke koopman zijn of onderweg zijn om afgeleverd te worden bij een rijke klant. Of hij is gehuurd door een welgestelde reiziger die op een veilige manier de reis wil maken.
 8. Een opmerkzaam Held (SL-proef of Waarnemen) merkt dat de sporen van een van de wagens veel dieper zijn dan die van de anderen. Dit wijst erop dat de lading zwaarder – en misschien waardevoller – is dan normaal.
 9. De karavaan – naast de gewone wagens en dergelijke – bestaat uit een half dozijn schapen die naar de markt worden gedreven. De schapen zijn luidruchtig en traag, tot grote ergernis van de meeste medereizigers. De schapen zijn de bron van veel ruzies tussen de kooplieden en kunnen roofdieren naar de karavaan lokken.
 10. De karavaan wordt goed bewaakt. Twintig waakzame bewakers beschermen de colonne, wat doet vermoeden dat er iets waardevols tussen de wagens verborgen is. De bewakers zijn zo talrijk dat elke normale groep bandieten de karavaan ongehinderd laat passeren.

Minder belangrijke gebeurtenissen

 1. Het wiel van een van de wagens breekt plotseling af, de wagen kantelt naar één kant. Als de wagen in beweging was, is de schade veroorzaakt door een diepe kuil. Als de wagen stilstond, is de oorzaak minder duidelijk. In ieder geval moet het wiel worden gerepareerd voordat de wagen weer kan rijden.
 2. Vogels komen plotseling luidruchtig uit een boom, alsof ze worden opgeschrikt door een naderend roofdier. Ze komen samen en vliegen dan snel weg richting het oosten.
 3. Een van de wagens wijkt abrupt af van het pad en raakt verstrikt in een struik. Onderzoek wijst uit dat de voerman sliep en/of zwaar gedronken had. De wagen moet worden losgemaakt voordat de karavaan zijn weg kan vervolgen.
 4. Een hond rent tussen de wagens door, woest blaffend. Hij hapt naar de hielen van een van de paarden, dat luid hinnikend steigert. De voerman probeert het paard onder controle te houden, terwijl de hond doorgaat met zijn aanvallen.
 5. Lichte regen valt op de karavaan. Degenen die het kunnen schuilen in de wagens en rijtuigen. Zij die dat niet kunnen, trekken hun mantels over hun hoofd en berusten in een lange, natte dag.
 6. Een drietal bedelaars volgt de karavaan; wanneer de karavaan stopt, benaderen ze de colonne en bedelen om voedsel, onderdak en munten. Een van de drie is een dief die de nacht afwacht om de meest waardevolle en draagbare goederen van de handelaars te stelen alvorens te vluchten naar de dichtstbijzijnde nederzetting.
 7. De bewakers van de karavaan zijn nerveus; geruchten over bandieten, rovers en andere plunderaars in de omgeving hebben hen wantrouwig gemaakt tegenover vreemdelingen, vooral tegenover zwaarbewapende vreemdelingen.
 8. Een groep jagers, die de huiden van beren, wolven of andere voor de plaats geschikte dieren bij zich hebben, nadert de karavaan om hun waren te verkopen. Er volgt een heftige onderhandeling. De jagers kennen de omgeving goed en kunnen de personages wellicht informatie verschaffen over interessante plaatsen in de buurt.
 9. Een van de paarden van de karavaan verliest een hoefijzer. Onvermijdelijk zal de caravaan vertragen of opgehouden worden.
 10. Een van de (verveelde) bewakers of bedienden van de karavaan (zie “Notable Guards & Servants”) knoopt een gesprek aan met de Helden. Ze willen verhalen horen over de avonturen van de Helden, en in ruil daarvoor delen ze een plaatselijke legende of twee (wat kan leiden tot een zijavontuur).

Dit is een uittreksel uit 20 Things #68: Merchant Caravan een systeem neutrale bron door Creighton Broadhurst.

Bron: Merchant Caravan Dressing & Events – Raging Swan PressWords Creighton Broadhurst Art William McAusland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *