hulpmiddelen

Schimmels en hun sporen

Als uitbreiding van de Raging Swan bijdragen over ondergrondse avonturen heb ik dit verzameld en vertaald. Schimmels groeien in vochtige, warme en meestal donkere omstandigheden – zoals ondergrondse complexen, mijnen, tunnels en lang verlaten gebouwen, of donkere plaatsen in het gebladerte van bomen en struiken. Niet alle schimmels zijn gevaarlijk, de meeste zijn zelfs vrij onschuldig en groeien gewoon op muren of rottende vegetatie, waardoor niemand wordt geschaad en ze nuttig werk doen door dood organisch materiaal af te breken. Sommige schimmels kunnen echter erg onaangename effecten hebben op Helden en andere levende creaturen. Schimmels groeien zowat overal en zijn ongevoelig voor alle vormen van aanval behalve dan vuur; en gezien het feit dat ze de neiging hebben om in de vochtigste gebieden te groeien, is het niet altijd gemakkelijk om ze te verbranden om de afgifte van hun sporen te vermijden. 

Werp 1D20 op de onderstaande tabellen:

1) het type schimmel te bepalen en of het een onschadelijk type is dat enkel lijkt op zijn gevaarlijke soortgenoot.

2) om de kans te bepalen om de schimmels te verbranden als ze op tijd worden opgemerkt.

1D20Type van schimmelKleur sporenwolk
01 – 03OnschadelijkGroen
04 – 06OnschadelijkPaars
07 – 09OnschadelijkRood
10 – 12OnschadelijkGeel
13 – 14FluorspoorschimmelGroen
15 – 16Paarse schimmelPaars
17 – 18Rode schimmelRood
19 – 20Gele schimmelGeel
1D20Verbrandingsproef
01 – 03Zeer Simpel17
04 – 06Simpel15
07 – 09Routine13
10 – 11Gemiddeld11
12 – 13Uitdagend9
14 – 15Moeilijk7
16 – 17Zeer Moeilijk5
18 – 20OnmogelijkGeen worp

Fluorspoor:

Dit is een zwarte, korstachtige schimmel die groeit op levende materie van alle soorten, zelfs op andere soorten schimmels. Fluorspoor is erg moeilijk te herkennen in zijn natuurlijke duistere omgeving, en is erg gevoelig voor warmte. Als een warmbloedig creatuur binnen 2 pas ervan passeert, of een open vuur binnen 5 pas van de schimmel wordt gebracht, produceert de fluorspoorschimmel een dichte wolk van fluorescerende groene sporen. De sporenwolk beslaat een gebied met een straal van 1D6 +2 pas. De fluorsporen hechten zich op alle oppervlakken binnen een straal van 5 pas en nestelen zich daar. Als ze in contact komen met de huid, worden ze er ingebed. Ingebedde sporen blijven gedurende zeven dagen helder gloeien – de periode die nodig is voor de rijping van de fluorsporen. Fluorsporen die op niet-levend materiaal, metaal, steen, etc. vallen sterven binnen vijf dagen af zonder tot rijping te komen. Ingebedde sporen zijn onmogelijk te verwijderen en verlichten te allen tijde een gebied binnen 1 pas van een aangetast creatuur of held, waardoor identificatie tot op een afstand van tien pas eenvoudig is. Zelfs op grotere afstanden (tot 1 mijl in voldoende heldere omstandigheden) is het creatuur waarneembaar als een vaag licht. Na zes dagen worden de sporen zwart en naarmate de volwassen schimmel zich ontwikkelt, wordt het geïnfecteerde creatuur slaperig en verkeert in een permanente staat van delirium (zie hieronder).

Paarse schimmel:

Paarse schimmel is gevoelig voor magie en laat zijn sporen alleen los als iets of iemand met astrale punten of in het bezit van een magisch voorwerp de paarse schimmel binnen 5 pas nadert. De sporenwolk beslaat een gebied met een straal van 1D6 +2 pas en blijft gedurende 1D6 +3 ronden hangen. Iedereen met astrale energie binnen de sporenwolk moet een succesvolle behendigheidsproef +2 afleggen of 1D6-2 ASP per spelronde verliezen. Verder dempt de sporenwolk ook de effecten en krachten van magische voorwerpen gedurende 24 uren na het reinigen ervan. Door de goden geschonken Karma en magische voorwerpen worden door paarse schimmel minder vaak aangetast en gewijden mogen een Moeilijke (+4) Moedproef afleggen om de effecten van de paarse schimmel te weerstaan. Verloren astrale punten kunnen worden teruggewonnen in een verhouding van 1D6 -2 per dag. Terwijl je in de wolk bent, kan er geen magie worden gebruikt omdat de sporen eenvoudigweg alle astrale energie absorberen die erin wordt gebruikt.

Rode schimmel:

Rode schimmel bedekt vochtige muren en rottende materie in een dik tapijt van roodbont. Sporen worden vrijgegeven op elk passerend dier of personage en vullen de lucht met een dichte wolk van rode sporen die een gebied met een straal van 1D6 +2 pas beslaat en blijft gedurende 1D6 +3 ronden hangen. Iedereen in de sporenwolk moet een succesvolle behendigheidsproef +2 afleggen of gedurende 20 – Lichaamskracht uren blind worden.

Blindheid heeft als effect het verminderen van de Aanval, Afweer en Behendigheidsscores met -10, evenals het feit dat elke tegenstander een bonus van krijgt van -6 op de Aanval, Afweer en Behendigheidsscores. Bovendien hebben de sporen een vreemd en onvoorspelbaar effect op het zenuwstelsel van mensen en heuveldwergen en moeten deze helden hun Moedproeven met +6 afleggen gedurende2D6 spel- of gevechtsronden.

Gele schimmel:

Gele schimmel bedekt muren en rottende materie op dezelfde manier als rode schimmel en laat zijn sporen vrij bij contact, waardoor de lucht wordt gevuld met een wolk van dodelijk gele sporen. De wolk heeft een volume van 10 m³ met een diameter van ruim tweeënhalve pas en blijft gedurende 1D6 +3 ronden hangen alvorens op de grond te vallen en snel af te sterven.

Elk ademend creatuur in de sporenwolk moet een routine (+0) proef afleggen en 11 of minder dobbelen of het bewustzijn verliezen gedurende (20 – LK) spelrondes. Voor elke ronde die een ademend creatuur in de sporenwolk doorbrengt, verliest het een steeds groter wordend aantal punten Levensenergie, beginnend met 1D6 in de eerste ronde, 1D6 + 1 in de tweede, 1D6 +2 in de derde, enz. Elk creatuur waarvan de LE tot nul wordt teruggebracht, is bewusteloos en verliest nog steeds Levensenergie. Indien de totale schade onder 0 LE de normale maximale Levensenergiescore van het creatuur bereikt is de dood onherroepelijk. Indien het creatuur wordt gered uit de sporenwolk moet het het aantal punten verloren Levensenergie onder 0 aan spelronden rusten om op adem te komen. Verdere genezing moet met andere middelen worden hersteld.

Ziektes

Delirium:

Het aan een delirium onderhevig creatuur lijdt aan hallucinaties en begint luidop te ijlen (zie hieronder). Elke dag moet er een moedproef worden afgelegd. Als deze proef faalt moet het slachtoffer 2 punten moed verliezen. Verdere proeven moeten worden afgelegd tegen de verminderde moedscore. De hallucinaties worden bepaald door de Meester. Verloren Moedpunten kunnen worden teruggekregen met +1 per dag indien een geslaagde moedproef wordt afgelegd tot ze weer hun normaal niveau hebben bereikt.

IJlen:

Het creatuur is bij bewustzijn, maar is groggy en gedesoriënteerd. Alle scores worden verminderd met -2 gedurende een aantal uren gelijk aan 1D6 +6. Na zeven dagen zijn de sporen volwassen en veroorzaakt de lichaamswarmte van het slachtoffer de afgifte van een nieuwe wolk fluorsporen. Na acht dagen verliezen geïnfecteerde creaturen 2 punten Lichaamskracht en 1D6 punten Levensenergie (en astrale energie/karma) per dag. Als een van beide scores tot nul daalt, is het creatuur dood. 

Een persoon met een talent in genees ziekte kan de schimmel in het volwassen stadium vernietigen door een preparaat van Nachtschade te gebruiken. Dit preparaat moet gedurende drie dagen in de huid van het slachtoffer worden gewreven en zal de sporen vernietigen als de persoon die de remedie toedient een succesvolle routine (+0) of slimheidsproef aflegt (er zijn geen bijwerkingen). Verloren punten keren terug met een snelheid van 2D +6 per dag. Het niet toepassen van de kuur resulteert niet in nadelige gevolgen en de behandeling kan de volgende dag worden verdergezet.


“The giant Caves Fungi (* see cave macros)” by Lenny Montana is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *