AANKONDIGINGdas Schwarze AugeFranks hoek

Toen het wiel brak

Op 30 januari 1997 bezweek Ulrich Kiesow aan de gevolgen van een hartaanval die hij anderhalf jaar eerder had gehad. Dat is dit jaar een kwart eeuw geleden en een reden voor onze Duitse vrienden van »Das Schwarze Auge« om een herinneringsboek uit te brengen met anekdotes over Ulrich Kiesow, wie hij was en wat hij gedaan heeft voor Aventurië en alle liefhebbers van het rollenspel,, zowel spelers en Meesters.

Op 30 januari 2022 kon je dan ook het boek al kopen, de opbrengst gaat naar de Duitse Hartstichting, en dat heb ik zelf ook gedaan. De tekst haalde ik door DeepL en las met veel interesse en ontroering de verhalen van de mensen die Ulrich hebben meegemaakt. Ik vond het zo mooi dat ik besloot om de tekst helemaal te gaan vertalen en in een boekje te zetten. Natuurlijk zou ik wel toestemming moeten vragen en dus schreef ik naar Ulisses. Die zij mij al blijkbaar zat want een antwoord kreeg ik niet, pas na een telefoontje maakte ze duidelijk dat ik niet hun moest lastig vallen maar Kai Frerich, hij is de samensteller van het boek. Een e-mail was snel geschreven en ik kreeg meteen antwoord.

vielen Dank für Deine Mail und das tolle Projekt. Natürlich fände ich eine holländische Übersetzung des Buchs großartig! Und ich bin beeindruckt, wieviel Zeit und Mühe Du schon in die Übersetzung gesteckt hast. Ganz großen Respekt dafür!

Kai beloofde om toestemming te vragen aan alle auteurs, en zou het met Ulisses overleggen. Hij heeft waarschijnlijk betere contacten dan ik, dus dit zou wel goed kunnen komen. Ondertussen ging ik verder om het boek af te maken.

Lang verhaal kort..

Vandaag kan ik melden dat jullie de Nederlandse vertaling kunnen kopen en lezen. Dankzij Kay kun je het vinden bij Ulisses Spiele | Scriptorium Aventuris (English) | Ulisses Spiele (ulisses-ebooks.de). De vraagprijs is drie euro en gaat naar de Duitse Hartstichting.

Een kleine waarschuwing, ik heb mijn best gedaan op de vertaling maar het zou kunnen dat er her en der iets verkeerd is gegaan, de teksten waren soms lastig te vertalen. Sommige auteurs gebruiken spreektaal of lastige zinsconstructies. Maar ook met alle foutjes van mij is de tekst te begrijpen.

Voor elke liefhebber van het Oog des Meesters van de vorige eeuw, en dat zijn we hier allemaal, is dit een mooi geschiedenisdocument, hoe het clubje begon, het faillissement van Schmidt Spiele en hoe ze toch verder konden. Maar ook wat voor mens Ulrich was is zeer de moeite waard.

Dank aan Kai Frerich voor al het regelwerk en natuurlijk voor het samenstellen van het origineel, want zonder dat boek was er nooit deze (poging tot) vertaling.

Toen het wiel brak, 25 jaar zonder Ulrich Kiesow

Redacteur: Kai Frerich
77 pagina’s

3 gedachten over “Toen het wiel brak

  • Toen ik aan het project begon, had ik weinig hoop dat iemand nog verhalen zou kennen van iemand die helaas al 25 jaar dood is. Daarom was ik des te blijer dat zoveel veteraan “Het Oog des Meesters” auteurs deelnamen. En dat het voltooide boek dan ook nog in een Nederlandse versie wordt uitgegeven, doet me nog meer deugd. Veel dank aan Frank voor zijn werk, en veel dank aan allen die het boek lezen en ervan genieten. Veel groeten aan alle fans van “Het Oog des Meesters”!
    Vertaald met https://www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

    Beantwoorden
  • Ik had het boek al in het Duits gekocht, maar top dat het nu ook in het Nederlands is vertaald!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *