AvonturiëGeschiedenis

Gebruiken in de Middeleeuwen

In het forum plaatste Tijl Uilenspiegel een interessante link die het verdient om ook hier op de voorpagina te verschijnen. Vandaar dat ik zijn tekst hier naartoe kopieer. Wil je ook iets delen met ons? Maak gerust gebruik van het Forum, de contactpagina of stuur een e-mail.

Om je in te leven in de Middeleeuwse wereld van Avonturië is kennis van onze eigen Middeleeuwen vaak een interessant hulpmiddel. De podcast van de auteur van het boek »De Bourgondiërs« toont niet alleen hun belang aan voor de vorming van onze identiteit als lage landen, maar geeft ook interessante details uit het leven van toen in de Middeleeuwen, zoals in onderstaand deel 3: Hoe at de adel? Hoe werkte een toernooi? etc.

https://www.radioviainternet.be/podcasts/de-bourgondiers-met-bart-van-loo/2019/3-jan-zonder-vrees

Tijl Uilenspiegel


De Bourgondiërs met Bart Van Loo podcast

In ‘De Bourgondiërs’ neemt Bart Van Loo de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Deze keer richt Vlaanderens bekendste francofiel zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt hij het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

2 gedachten over “Gebruiken in de Middeleeuwen

  • Tijl Uilenspiegel

    Deel 4 bevat interessante stukken over de godsdienst: niet alleen het luik over de twee pausen (cfr. 2e Praios-kerksplitsing in 1013-1018 na B.V. met twee ‘boodschappers van licht’), maar ook de evolutie van de godsdienst: Van een elitaire bedoeling die vooral in kloosters werd beleefd, via rondtrekkende predikers (die dat steeds spectaculairder deden met allerhande voorwerpen), naar een eerste individualisering van de godsdienst, met allerhande voorwerpen en een bidplaats in huis tot gevolg.

    Deel 5 bevat dan weer de vroeggeschiedenis van Holland, over hoe de zaken die nu (te) snel worden geassocieerd met het protestantisme voordien al aanwezig waren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *