andere role playing gamesauteursrechten

Licenties aan de kust

Aan de andere kant van de oceaan staat een kleine oorlog op het punt te beginnen. De uitgever Wizards of the Coast van het bekende Dungeons & Dragons RPG (D&D) staan op het punt om hun licentie aan te passen. Sinds begin deze eeuw maakt de uitgever gebruik van een heel schappelijke licentie, Open Gaming License (OGL). Kort gezegd mag iedereen gebruik maken van de regels en artwork om eigen werk te produceren. Dat zijn avonturen maar ook digitale zaken zoals virtuele table tops (VTT) voor Foundry en Roll20. Het enge wat je niet mag doen is de regels uitleggen, het lijkt een beetje zoals Ulisses het ook geregeld heeft met hun Scriptoruim.

Het idee achter OGL is dat iedereen die D&D wil spelen het basisregelwerk moet kopen. En hoe meer mensen spelen hoe meer boeken ze verkopen. Dit idee is ook helemaal uitgekomen. Er zijn heel veel avonturen, poppetjes, speldjes en zelfs hele nieuwe werelden en varianten uitgekomen, Pathfinder, 13th Age, en Call of Cthulhu. Al twee decennia is dit een heel goed lopende licentie en levert dus geld op voor de uitgever van D&D en ook aan al die andere die iets maken op basis van de regels en artwork. Iedereen blij zou je denken.

Totdat Wizards of the Coast het nodig vonden om hun OGL te upgraden naar OGL 1.1. Nu is iedereen boos. Begrijpelijk want de regels worden nogal ingrijpend veranderd. En de naam van de licentie heeft nog wel het woordje ‘Open’ is zich maar is dat straks niet meer. Zoals een groep verontrusten het beschrijven:

Niets aan deze nieuwe licentie is “open”. Het verstikt de levendige gemeenschap die onder de oorspronkelijke licentie bloeide. Ongeacht de maker, iedereen wordt opgesloten in een nieuw contract dat hun werk inperkt, dat hen verplicht hun projecten en inkomsten te melden aan Wizards of the Coast, en dat WotC het wettelijke recht geeft de inhoud van de makers te reproduceren en door te verkopen zonder toestemming of compensatie. De nieuwe licentie kan ook op elk moment gewijzigd worden met slechtere voorwaarden of beëindigd worden zonder enige vergoeding door de makers.
Voor de grootste makers in de sector legt WotC een onmogelijke belasting op van 25{415abdd739027f5140276b59ed74800c6324a395b51d2ec5546b8ff4dc05b437}, gebaseerd op hun totale omzet boven $750K, niet op hun winst. Dit is concurrentiebeperkend, monopolistisch gedrag, bedoeld om kleine bedrijven, die gezamenlijk honderden ontwerpers, schrijvers en kunstenaars in dienst hebben, te vermorzelen. Door deze belasting wordt het voor makers onmogelijk om boeken in de schappen van spellenwinkels te leggen of Kickstarters te houden voor een groot publiek. Ook al treft dit slechts enkele bedrijven, zij die getroffen worden zijn nog steeds klein vergeleken met Wizards of the Coast, dat in 2021 1,3 miljard dollar verdiende.

#OpenDND

Mocht je naast »Het oog des Meesters« ook een variant van D&D spelen dan is het wellicht interessant om deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Tegenstanders hebben zich verenigd in OpenDND met de bijbehorende hashtag #OpenDND.

5 gedachten over “Licenties aan de kust

 • Update: Paizo heeft samen met een aantal andere Amerikaanse uitgevers besloten een nieuw gaming license – toepasselijk afgekort tot ORC – in het leven te roepen. Ulisses (uitgever van OdM in Duitsland) heeft aangekondigd deze licensie naar Duits te vertalen en waar nodig naar Duits recht aan te passen. Daarnaast zijn ze van plan – voorzover ze dit kunnen, dat zijn ze nu aan het uitzoeken – hun eigen regelsystemen (waaronder mogelijk dus OdM) ook via deze licensie te openbaren. Dit betreft wel enkel de regelsystemen, dus niet de spelwereld.

  (Voor D&D geldt dat het lijkt dat Hasbro/WotC wat gas heeft teruggenomen en iteratief met feedback vanuit de community voor een aangepaste OGL wil gaan zorgen. Zoals ik het lees – maar persoonlijke mening – lijkt het er vooral op dat Wizards zijn digitale belangen, dus apps en mogelijkheid om games rondom D&D uit te brengen – beter wil beschermen)

  Beantwoorden
 • Hallo allemaal, ik heb een vraag: LT Publications beheert momenteel de licentie voor de uitgaven van het Oog des Meesters voor de lage landen, dit klopt toch? Maar ervan uitgaande dat de originele avonturen 1 t/m 8 en de 3 regelboeken oorspronkelijk uit Duitsland kwamen (DSA1) , gaat LT Publications dan ook over het verhaallijn en illustraties uit deze 11 boeken wat betreft alleen recht, of ligt dit nog steeds bij Ulissee Spiele?? zie url: http://www.clamshellpocket.com/odm.jpg

  Helemaal interessant wordt het als Ullisee Spiele eea open gooit in navolging tot de OGL:(WotC) storm. Wat mag dan (weer) wel op deze fansite en mogelijke andere (commerciële) projecten?

  Groetjes, Jeroen

  Beantwoorden
 • @Jeroen
  De rechten zelf zijn van de Duitsers.
  Deze zijn vergeven aan LT Publications, maar blijven eigendom van Ulisses.
  Over al die rechten is nogal wat te doen geloof ik, omdat heg eerst Smidt spiele was liggen niet alle rechten bij de huidige uitgever, tekeningen, en ook avonturen bleven bij de auteur/tekenaars.
  Dat was het probleem in eerste instantie [wat ik er uit gegrepen had[
  Waarom er nu nog steeds geen OdM 1 tot 3 is weet niemand anders da. Luc

  Beantwoorden
 • Graag gedaan, misschien krijgen “wij” met jouw vragen aan Markus ook meer inzicht hoe en wat er met de oude doos avonturen en regels zit. Enige wat ik [en daar staat ik niet alleen in] zie is veel beloftes en weinig wol…. als je drivethrurpg aanbod bekijkt is het allemaal bèta versies …. en die zijn bijna al een jaar niet meer geüpdatet….

  En ik denk dat er zat hier zijn die in het gat LTP willen springen….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *