fanmateriaalFranks hoekhet boek van de regelsOdM 3

Uitbreidingsregels: Voor- en nadelen en meer

Ook in tijde van Corona werken we hard door hier op de redactie van de fansite. Daar verscheen een paar dagen geleden een document met uitbreidingsregels. Vertaalt uit het Duits en omgezet van DSA4 naar OdM3. Allemaal gedaan door Elmo Middel. Het geheel is door de lay-out-machine gehaald en voilà weer een nieuw boek om toe te voegen aan de collectie.

Het boek behandelt Voordelen, Nadelen en Bijzondere vaardigheden en van alle drie ook nog Magische varianten, in totaal bijna 200 stuks. Om zo je Held nog unieker te maken dan hij/zij al is.

Het boek en de regels zijn bedoeld om te werken binnen OdM3, dus als je dit spelsysteem gebruikt lees dit boek dan rustig door en kijk wat je ervan wilt gebruiken.

Dank aan Elmo die het allemaal vertaald en bewerkt heeft, mijn werk was deze keer miniem, want erg weinig typ- en taalfoutjes kwam ik tegen.

10 gedachten over “Uitbreidingsregels: Voor- en nadelen en meer

  • Elmo is OdM 5 voor geweest en heeft GURPS (General Universal Role Playing System) goed bestudeerd.
   Daar kan ik natuurlijk geen bezwaar tegen hebben want ik doe dat zelf ook. Dit is een ideaal systeem om eender welk rollenspel te verrijken. Als je steelt, steel dan van de allerbesten. Dikke pluim van mijnentwege voor dit werk van Elmo.

   Beantwoorden
   • Elmo Middel

    Rodlofo, dit komt niet uit GURPS maar uit DSA4. Ik heb voorheen DSA4 gespeeld en ik miste dit gedeelte in ODM (3).

    Beantwoorden
    • Beste Elmo, DSA/OdM 4 was een eerste poging om Avonturie meer achtergrond te geven en ook hiervoor heeft men teruggegrepen naar GURPS. Iedereen die dit laatste systeem kent kan dat zien. Dat is echter zeker geen kritiek, ikzelf “bezondig” me vaak aan hetzelfde feit. Waarom zou je niet ‘lenen” van een bewezen systeem, letterlijk iedereen doet het.
     Ik doe al aan RPG sinds 1982 en weet dus waarover ik praat. Natuurlijk is alles overgoten met een DSA/OdM sausje, wat het meteen veel smakelijker maakt.
     Om eerlijk te zijn, GURPS is een schitterende bron van informatie maar het spel zelf heb ik nooit zo leuk gevonden. Wel zijn hun vele rassen en werelden tot in de kleinste details uitgewerkt en zijn hun geschiedkundige uitgaven om duimen en vingers aan af te likken. Ik bezit heel wat GURPS materiaal, dat ik echter enkel gebruik als bron van informatie.
     De eerste regel van elk rollenspel is nog steeds HET IS JOUW SPEL, dus staat het eenieder vrij om er mee te doen wat hij of zij wenst. Voor OdM 4 verscheen was mijn Avonturijnse wereld een combinatie van ‘GURPS Conan’ en de ‘Kronieken van Thomas Covenant,’ kan je nagaan…
     Toch nog even herhalen dat jouw schitterende werk telkens weer een dikke pluim verdient. Door dergelijke bijdragen blijft OdM maar groeien voor hen die daar belangstelling voor hebben.
     Mijn persoonlijke bijdragen worden ook niet door iedereen gesmaakt, maar dat neemt niet weg dat de beste stuurlui vaak aan wal staan, en niet willen zien dat deze ook veelal suggesties zijn die iedere spelmeester naar de eigen hand kan zetten.

     Beantwoorden
  • Ha ok. Niet goed gelezen. Top. Ik speelde 3.0 mzt..kon deze wel gebruiken. Alles ligt stil,wacht op mijn odm 5.0 kickstart scherm..nu ja. Die mannen hebben wel heel veel moeite om dat robs te krijgen.nochtans is het regelboek fijn.

   Beantwoorden
 • Nou, ik wacht zoals alle backers van ODM5 ook op dat scherm en de dobbelstenen. Gebrekkige communicatie, tot nu toe geen enkele deadline belofte gehouden en heel veel beloofd. Het Regelwerk is mooi en ben ik blij mee maar het excuus dat alle vertraging (de oorspronkelijke belofte van levering was juni 2018) door kwaliteitseisen komt is al lang niet houdbaar meer. Er zijn m.i. teveel zaken in vertaling gegaan e.d. zonder het oog op de bal te houden. Het spul dat uitgekomen is dat vind ik mooi maar alles er omheen is, nog aardig gesproken, ronduit bizar naar mijn idee.

  Beantwoorden
  • Elmo Middel

   Ik heb zelf niks met de redactie van deze website te maken en ook niet met de ODM5 kickstarter. Ik heb dit regelwerk vertaald voor mijn eigen spelers groep en dacht toen dat men het op deze website ook zou kunnen waarderen.

   Beantwoorden
 • @Elmo Het maakt mij niet uit waar het vandaan komt en met welke reden het is geschreven. Je werk word zeer gewaardeerd. het is een mooie aanvulling op de OdM (spel)wereld. Hiervoor dank.

  @Rodlofo1958 Ook jouw bijdragen vallen goed in de smaak. Blijf ze vooral insturen.

  Beantwoorden
 • Elmo Middel

  Lieve redactie,
  In mijn reactie op ‘er gaan wat dingen veranderen’ doelde ik op deze vertaling. Ik zou het niet meer dan logisch vinden als dit vertaalwerkje valt onder de copyright bepalingen, dus haal dit vooral weg als het mogelijk voor problemen zorgt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *